Catatan Hidup Seorang Aku

Thursday, November 01, 2007

Points to share

Catatan ini ditulis untuk ingatan bersama.
Ayat-ayat yang ditulis mungkin tidak mengikut susunan perkataan yang betul dan bercampur aduk tatabahasanya,
+++++++++++++++

Tulisan ini adalah untuk recall apa ustaz Anzaruddin Ahmad ajar tadi.
Semoga mendapat manfaat bersama.

Apa kesannya Ramadhan pada kita?

Point 1.Untuk check Quality Ibadah Ramadhan
-Puasa
-Solat Terawih
-Solat Qiamullail.

Keterangan :
-Orang berpuasa siang hari tidak semestinya Solat Terawih,
-Orang yang Solat Terawih tak semestinya Solat Qiamullail
-InsyaAllah orang yang Solat Qiamullail, akan solat terawih dan berpuasa di siang hari.

Maknanya, ibadah tu dah filter dari nombor 1 ke nombor 2 dan seterusnya, barangsiapa yang melakukan ketiga-tiganya, itulah yang terbaik.

Untuk check lagi, Apa perubahan pada diri kita selepas Ramadhan?
- Boleh continue apa yang dibuat sepanjang Ramadhan?
- Puasa sunat Syawal 6 hari?
- Baca Quran?
- Qiamullail?
- Sekiranya dapat berterusan melakukannya, insyaAllah appraisal Ramadhan kita tinggi.

Point 2:Puasa Sunat Syawal.
“Sesiapa yang berpuasa penuh bulan Ramadhan, dan Syawal 6 hari, seolah-olah berpuasa sepanjang tahun.”
Kenapa 6 hari?

Setiap satu ibadah digandakan 10 pahala.
Puasa Ramadhan =30 hari, 30 X 10= 300
+ puasa Sunat Syawal , 6 X 10 = 60

300+60= 360.
Hari setahun= 364 atau 365 ,
Kurang 4 atau 5 hari lagi (untuk cukupkan 365)tu adalah BONUS. (p/s: Kalau bonus dunia semua orang nakkan, kejar juga bonus akhirat- siapa tak nak insentif angkat tangan?)

Puasa sunat Syawal.
Ustaz: Buatlah Smart Ibadah.
A : Bagaimana tu?
Ustaz: Puasa sunat especially pada hari Isnin dan Khamis (buat sekali dapat dua)

Cth:
Puasa rabu di bulan Syawal = 1 pahala
Puasa Khamis di bulan Syawal= pahala berganda
Puasa ‘hari putih’ (tengah bulan) Syawal = 13, 14, 15 Syawal= pahala berganda lagi

13 Syawal 1428= sunat Khamis + Sunat Syawal + Sunat ‘hari putih’.

Tugas hamba adalah minta dan tugas Allah adalah memakbulkan.
Berdoalah pada hujung setiap solat.
Soalan: Bila waktu afdhal doa? Immediately after solat?
Jawapan: Ulama tidak bersepakat.

-Ulama Syafie (imam Nawawi) --> afdhal doa selepas solat
-Ulama hadis (ibnu Taimiyyah etc) --> dalam solat sebelum salam (Arabic language only).

Point 3: Buatlah benda yang betul pada waktu yang betul.
Contoh kisah:
Ada orang berpeluang ke Raudhah tapi hanya baca Quran, betul, baca Quran tu bagus tapi berdoa di situ adalah digalakkan/dituntut.
Kisah benar: Ada seorang hamba Allah berdiri di Raudhah (masjid Nabawi). Ustaz bertanya
“Buat apa di situ?”
“Sedang menunggu kawan”
“Sementara berdiri di situ, saudara buat apa?”
“Tidak buat apa-apa, hanya menunggu. Nak solat tidak boleh, orang penuh kiri kanan depan belakang,”
“Sebenarnya walaupun sambil menunggu boleh berdoa, kerana berdoa adalah dituntut ketika berada di Raudhah. Doa ni boleh sahaja dilakukan ketika duduk, berdiri atau baring sekalipun. Mintalah apa sahaja kepada Allah, asalkan benda yang elok dan tidak memutuskan silaturrahim.”

Itulah peri pentingnya melakukan ibadah dengan betul. Dalam ibadah juga, Nabi Muhammad SAW menunjukkan cara-cara yang betul.
Contoh masa kini:
Open House:
Majlis yang baik, sebab jamu orang makan. Selain jemput rakan-rakan, jemputlah juga fakir miskin, jangan lah asing-asingkan pula ini untuk majlis A, ini untuk majlis B.
Doa orang yang susah ni POWER, dia appreciate betul-betul. Contohnya, orang tengah lapar kan, bila kita jamu makan, sukanya orang tu tapi kalau orang tu dah hadir 4-5 rumah terbuka, datang teguk air je lah.. Appreciate tu kurang..ni contoh aje..

Satu lagi, ramai orang buat open house tapi tak ramai orang yang jamu orang berbuka puasa. Ini lebih baik. Cth: passkan kurma pada jiran-jiran, masjid etc.

Point 4: Puasa Hari Jumaat
Seorang tabiin (Muhammad …(maaf tak sempat dengar betul2) bertanya sahabat (Saad bin Jabir)

Soalan:Adakah Nabi pernah melarang puasa hari Jumaat?
Jawapan dari hadis : Betul (riwayat Imam Muslim)
Sambungan hadis daripada Abu Hurairah
“Aku pernah mendengar Nabi sebut ‘ jangan seseorang di antara kamu berpuasa pada hari Jumaat melainkan dia berpuasa sehari sebelum Jumaat ataupun sehari selepasnya”
= Khamis +JUMAAT @ JUMAAT+ Sabtu.

Point 5: Sekalikan puasa
Soalan: Bolehkah Qada’ puasa sekali dengan puasa sunat?

Ustaz:
Sunat Syawal dahulu (berdasarkan Aishah r.a yang puasa sunat dahulu)
Barulah puasa Qada’, jangan combine.

WAJIB + Sunat (jangan combine)
Sunat + Sunat ( boleh combine)

“Kalau begitu banyaklah kena buat?”
“Tidak ada benda yang senang diperolehi. Lebih banyak kita berusaha lebih banyaklah dapat. Analogi: Bukan senang nak dapat jawatan sekarang kan? Bukan senang nak beli kereta rumah etc. Siapa berusaha lebih, dia dapat lebih.”

Me: Apakah kita yakin kita berpeluang berpuasa Ramadhan tahun depan?
posted by Mirip at 2:59 PM

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home