Catatan Hidup Seorang Aku

Wednesday, January 09, 2008

Water Treatment Reform System

Attending class water treatment tonight.
Sebelum ni memang dah ada sedikit kesedaran mengenai kepentingan pengambilan air bersih. Dah tahu pasal bahaya klorin sikit-sikit.
Tadi, bila dengar secara details pasal-pasal air ni,talk by Ir. Puan Maznah, tak syak lagi water treatment adalah satu keperluan wajib yang perlu ada dalam setiap rumah.

Ilmu yang aku dapat tadi bolehlah dirumuskan:
1.Fungsi air
2.Keadaan, Kualiti dan Kepentingan air
3.Kesan pengambilan air berklorin
4.Technical Aspect

A.Fungsi air(semua orang dah tahu cuma samada ambil berat atau tak, selepas ini aku akan banyak minum air berbanding sekarang yang hanya 3-4 gelas sehari)
1. Elemen asas yang penting, badan ada >70% air
2. Mengawal atur suhu demam (oo patutla kalau demam, mak suruh minum air banyak-banyak).
3. Membuang sisa badan
4. Menghasilkan gigi dan tulang yang kuat
5. Agen pengangkut mineral
6. mencegah sembelit
7. Otak,paru-paru, hati, ginjal,saluran darah (komposisi > 80% air)

Kita adalah apa yang kita minum.
Dan proses nak sakit tu bukanlah minum hari ni,esok sakit. Ambil masa yang lama untuk penyakit-penyakit tu dapat dikesan.

Facts: link later
Menurut pakar kesihatan Jepun, air yang mengandungi racun arsenik mengambil masa 8-10 tahun baru dapat dikesan penyakit

Situasi Malaysia:
Asap-asap yang dilepaskan mengandungi pelbagai toksik, plumbum,merkuri-boleh membawa kepada kecacatan janin.Terutamanya kita-kita yang tinggal di KL ni.Water treatment bukan lagi keperluan tapi kewajipan.

Klorin adalah perosak dan pembunuh paling hebat zaman moden.

Sanggupkah kita minum 1 cawan bahan kimia? Tak sanggup kan...
Patutla kalau kita pelihara ikan, dan hanya letakkan ikan-ikan kita tu cantik berenang macam tu je, nenanti ikan-ikan tu akan mati sendiri.
Makanan ikan dah bagi dah. Sistem air dah OK. Rupanya tak letak alat pembuang clorin tu.

B&C Kesan pengambilan air tidak bertapis (Air kita yang secara automatiknya ada clorin ni)
-kolera/taun/(emm musim-musim banjir ni :( )
-cancer, hepatitis A

Cancer stage
Stage 1 ---> Stage 2 ---> Stage 3 ---> Stage 4
effect
(Sel) ----> (tisu) ---> (organ) --->(system overall badan)

Sistem rawatan air
Sungai/tasik -->Loji pembersihan(tapis)
--> +kapur (untuk buang busuk hanyir segala)+tawas (untuk jernihkan air)+klorin (bunuh bakteria/water born deseases)
--->KE SALURAN PAIP --> PAIP RUMAH

Paip tu pulak kalau ada karat-karat tu?
Tangki air rumah?
Oohh tiidakkk...

Soalan :Kalau dah tahu clorin tu merbahaya, kenapa letak juga?
Jawapan: Tak ada cara lain utk bunuh segala kotoran bawaan air kecuali dengan cara tu dalam mana-mana rawatan air.
Soalan :Jadi?
Jawapan:Menjadi tanggungjawab kita sendiri untuk memastikan air yang kita consume tu adalah air bersih, tulen, tidak tercemar dengan bahan-bahan kimia yang dinyatakan di atas.

Jadi?
Allah dah jadikan setiap permasalahan tu ada penyelesaiannya.
Solution: Water treatment.

konsep dia-kembali kepada alam semulajadi kita. Dari tasik/sungai, melalui proses pemeluwapan, jadi awan, turun balik dalam bentuk hujan, hujan turun melalui gunung-ganang,masuk dalam lapisan-lapisan tanah...kembali menjadi air. Dan air yang terbaik adalah mata air. (Air zam-zam berpunca dari mata air).
Macam kita belajar dulu, pernah buat ekseriman kan,air ditapis oleh lapisan-lapisan tanah yang berbeza. Untuk dapatkan mineral,ion,magnet dan sebagainya.
Konsep alam ciptaan TUhan yang lengkap inilah yang diulangi/ditiru oleh manusia dalam penghasilan water treatment.

D. Technical aspect
5P+1F

FIR= Far Infa Red kebuk= molekul2 air yang bergetar tu berupaya memecahkan molekul-molekul yang padat tu menjadi "longgar".
Senang pengaliran air dan oksigen tu diangkut ke seluruh badan.

Memandangkan peri pentingnya water treatment ini dalam kehidupan seharian kita dewasa ini, aku rasa menjadi tanggungjawab aku untuk memperkenalkan kepada kawan-kawan/masyarakat dan sesiapa sahaja di luar sana.

Setakat ini sahaja yang aku boleh tuliskan secara ringkas.Sorry tiada lukisan untuk aku lukis disini. Boleh buat research sendiri.
Kepada sesiapa yang berminat untuk tahu lebih lanjut, do contact me.Or just leave your message. I will be there to help you.InsyaAllah.

Labels: , ,

posted by Mirip at 12:17 AM

2 Comments:

rasenye ade silap info sikit dalam bahagian B. klorin digunakan untuk bunuh bakteria kolera/taun dan lain-lain water-borne diseases, bukannya penyebab.

10:52 AM  

You are right, mungkin susunan ayatku salah, maksudnya tidak kesampaian.Aku tulis balik apa ada dalam kepala semalam lepas dengar talk.Aku rearrange balik mana-mana kesalahan ayat yang boleh membawa kepada kesilapan pemahaman.

12:30 PM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home