Catatan Hidup Seorang Aku

Tuesday, October 25, 2005

pinjaman

masuk2 keja ni aku rasa tgn aku dah slow utk menulis. apa dah jadi dgn tgn aku? aarrghh dulu laju je tulis. tp skrg? nape tulisan pun buruk. mcm aku hilang kawalan tgn aku sendiri. apa dah jadi ngan aku ni? bukan utk menulis je, utk pegang sesuatu pun.
Selamatkanlah aku.

****utk dikongsi****fwd msg
1) INGIN MENJADI PENCARI 'HARTA KARUN'DI 10 MALAM TERAKHIR,

Hari ditulis ini, telah masuk malam ke 20 Ramadhan..Maka, secara serius, dan bersungguh-sungguh, ramai orang yang mencari'harta karun' yang terbesar pada tahun ini, 'Lailatul Qadar'- Malamyang lebih baik dari 1000 bulan...lebih kurang 83 tahun (kalau taksalah aku)..Tak yah jadi Indiana Jones, takyah pakai seksi cam Tia dalam RelicHunter..'harta karun' ini boleh didapati, insyaAllah, dengan banyakkanberibadat pada malam-malam 10 terakhir pada bulan Ramadhan, danditekankan lagi pada malam2 ganjil 10 malam terakhir
(malam 21, 23,25, 27, 29)....Masjid kat tempat aku ada buat Qiyamullail pada malam2ganjil ini...Antara yang boleh dibuat..(bagi aku la.minimum.aku pun nak dapat gak)..

a) Banyakkan sedekah..duit, walaupun sehari Rm 1 je ke..or sedekahSelipar berharga rm 3 for toilet surau/masjid, or kain pelekat foranak yatim, or diletakkan di masjid/surau, sedekah popia 3 RM1 ka,Murtabak RM 1.50 ka kat surau/masjid untuk berbuka Puasa...etc..

b) Solat Isyak dan Subuh berjamaah...ada hadis yang menyatakan dapatpahala beribadat separuh malam & sepanjang malam kalau solat isyak dansubuh secara berjamaah..

c) solat tarawikh, plus Witir pasal ada Doa Qunut..

d) Kalau boleh, qiyamullail (bangun malam)..paling kurang pun, bangundalam 4.30pagi..then buat solat sunat 2 rakaat ke, baca quranke..pastu sahurBuat yang termampu..aku pun sama..and terus terang aku kata, aku nipun manusia biasa..tawarikh2 sebelum ni pun ada yang miss..cumasama-sama kita usaha yek..-------------------------------------------------- -------

----2) CARA MUDAH UNTUK SUAMI MENJADI IMAM SOLAT DI RUMAH..Nak jadi Imam solat?
Pernah Jadi Imam Solat ? Pernah memimpin keluarga(isteri, anak-anak) jadi Imam solat Berjamaah di rumah?Pernah terjadi perkara-perkara di bawah ini?i) Isteri kata, asyik Surah Al-Falaq, Surag An-Nas , Surah Ahadsahaja...tak lari dari surah 3 Qul sahaja....

Apa solution nya? Kita pun teringin nak jadi Imam gak kan...nakbimbing keluarga ke jalan yang benar, nak bimbing keluarga jauh dariApi Neraka....Dalam kuliah ustaz (dah lupa dah namanya) 2 minggu lepas (ustaz samaseperti posting aku lepas), dia bagi 2 tips mudah untuk Para Suami nakjadi Imam Solat bersama keluarga di rumah....

Tips 1 (tips mudah untuk Para Suami nak jadi Imam Solat bersamakeluarga di rumah)------Tips ni payah sket nak tulis, kena tunjukkan secara amali...tapi akutry je la tulis yek..

Langkah 1) Sediakan Al-Quran Kecik.

L2) Setkan/plan nak baca kat mana , muka surat mana, dan tanda katmuka surat tu.

L3) Letakkan Al-Quran kecil tu di dalam kocek baju sebelum menjadiImam solat.

L4) Bila habis al-fatihah, buat pergerakan ringkas (buat 1 pergerakan,stop, then sambung 1 pergerakan lagi, then stop, begitu seterusnya),i) Gerak tangan, Ambil Quran dari Kocek Baju.ii) Buka kat Muka Surat Ditanda.iii) Baca surah / ayat yang dikehendaki.iv) Pastu rukuk macam biasa, quran tu dipegang bersama sampai rakaatseterusnya.Nampak payah sket kan...tu la....nak kena tunjuk amali gak...cuba

Tipskedua..Tips 2 (tips mudah untuk Para Suami nak jadi Imam Solat bersamakeluarga di rumah)------

Langkah 1) Ambil Surah/Ayat yang ingin dibacaL

2) Photostat besar-besar, or salin dan tulis besar2 kat kertas. orbeli Quran Besar.

L3) Lekatkan / Tampalkan Kertas tersebut di hadapan anda sebelum SolatBerjamaah. or letak Quran tersebut dihadapan or dihadapan kanan anda..

L4) Selepas Al-Fatihah, baca la surah yang anda ingin baca..refer katkertas/quran yang anda letak kat hadapan anda...Mudah kan....Kita pun tak la pening kena hafal or bini kata, asyik baca 3 Qul je...(kalau boleh hafal,ni plan backup je and lebih baik dari tak buat langsung kan)..-----------------------------------

3) BUKAN SEMUA SYAITAN/JIN YANG DIIKAT DALAM BULAN RAMADHAN?

Dalam kuliah 2 hari lepas lak..ustaz Suhaimi lak nama ustaz tu...diaberi kuliah best gak...nanti aku detailkan...cuma, nak highlight katsini, salah faham masyarakat Umum mengenai Hadis yang mengatakan SemuaSyaitan dan Jin diikat pada Bulan Ramadhan ini..Kenapa?1) Dia cerita 2 kisah benar, berlaku dalam bulan Ramadhan ni gak...dimana satu kes, seorang ibu/isteri dirasuk Jin..dan juga ada Jin/Sakadalam kaki seorang yang alim....Itu menunjukkan Tak semua Jin/Syaitan diikat dalam Bulan Ramadhan ini..

Dia anjurkan, masyarakat kena gak memahami maksud sebenar hadistersebut, bukan maksud fisikal sahaja..tu yang kena belajar lagi tu....2) Teringat pula aku , awal Ramadhan ini, di Soal Jawab Ramadhan padapukul 6.15pm - 6.50pm di Radio Malaysia Selangor (RMS100.9FM)....seorang anak telefon dan bertanya pada ustaz jemputan.."betul ke semua Jin / Syaitan diikat pada bulan Ramadhan ini, pasalIbu dia dirasuk jin dan berperangai pelik"Ustaz pun menjawab...Bukan semua Jin/Syaitan yang diikat...

Penerangan lebih lanjut, harap saudara-saudari rujuk ustaz-ustaz, atauada yang tau di sini, or nanti saya pun nak mencari kenapa jadi begitu/ apa maksud sebenar hadis tersebut*****
posted by Mirip at 3:27 PM

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home