Catatan Hidup Seorang Aku

Friday, March 02, 2007

tah le labu

last tulis- dah lama, just paste here
+++
Hari ni umi sedih, kecik hati bukan la besar sgt bendanya,
kecik aje,tp tetiba tersentuh plak hati umi
umi ni jenis yg tak kisah bab makanan kan
mana yg kena ngan selera umi, umi makan aje
yg sedap tu umi ulang balik makan
yg tak sedap tu umi tak makan dah le
tp bila org kata low class mkn sejenis spesis tu
tersentuh gak le umi even org2 tu tak bermaksud nak merendahkan org pun
tp sbb umi salah sorang yg boleh dikatakan makan spesis tu umi rasa sedih la

umi ingat masa umi kecik2 dulu kalo tok masakkan spesis ni n buat kuah pedas
mmg kitorang satu famili makan berselera aaa
mak umi ada cakap kalu org kaya tak makan ni..

skrg di usia 28 tahun ni, umi dah jumpa org2 yg tak makan dan anggap spesis tu low class.tapi takpelah umi pun tak salahkan diorang sbb background masing2 kan

minyak dan air kan tak leh campur,
sbb tu sekufu tu penting sgt dalam perkahwinan/persahabatan ?
abah ya lagi la favourite dia spesies tu...

org2 yg tak pernah susah tak akan pernah tahu erti penderitaan
org2 yg tak pernah sakit tak akan pernah tahu erti kesabaran

***
esok aku gi kursus sehari bersama tut tut tut... harap2 aku leh implementkan apa yg dia cakap/ajar nanti... wah best nih..
kakak esok join lawatan ke kilang coklat. kalu ikut hati umi tak berapa nak izinkan kakak join, tp memandangkan dia excited sgt nak pergi, and dia mendapat sokongan sepenuhnya dari abah dia, umi izinkanlah kakak pergi.. tp jgan nakal2 tau, jgn lari dari group dan kawan2... dgr cakap cikgu...moga2 kakak dapat pendedahan baru esok...
Adik umi terpaksa tinggalkan kat taska jugak esok sbb umi kena attend course tu....which is very important to umi.. maklumlah ada org tu , entahlah malas aaa umi nak bebel kat sini...

***
banyak sgt benda berlaku sejak 2 menjak ni. Umi pun tak tahu lagi how to handle, cumanya umi pohon diberi kekuatan menempuh liku2 hidup yg penuh cubaan dan dugaan ini... doakan umi success...
Umi selalu pk boleh ke anak2 umi cope dalam keadaan environment kota yg mcm nih, tak mcam hidup umi masa kecil2, tenang lagi mendamaikan... tak ada masalah, hidup riang walaupun kekadang tu umi tak leh masuk sgt ngan budak2 sebaya.... mungkin sbb umi lagi serasi kalau kawan dgn budak2 lagi berusia... sampai jadinya umi tak tau nak bual apa kalo dgn rakan sebaya.... mungkin jugak jadi anak sulung mempengaruhi umi jadi pk benda2 yg tak sepatutnya umi pk lagi... kekadang memberatkan fikiran umi sendiri... yg mana bebudak lain boleh dgn enjoynya happy2....tp tak apalah hidup ni kan mengajar kita... dan hidup kita ni pun sudah ditakdirkan dan dilorongkan... so proceed ajelah... jangan toleh lagi...

Kekadang apa yg dirancang tak menjadi, yg tak dirancang itulah yg terjadi... Seringkali kita fikirkan itulah yg terbaik utk kita, tp kita tak dapat pun..lantas frustration menyerang diri, tp sebenarnya itulah yg terbaik... banyak sekali dalam hidup ni umi tak dapat apa yg umi idamkan, tp banyak juga dalam hidup ni umi dapat apa yg umi tak pernah bayangkan sebelum ini.. sungguhh.. tak tercapai akalku...
Apapun life must go on....
kedukaan dan ketenangan silih berganti,
aku insan kerdil,
hanya kepasrahan aku serahkan...

hahahha aku dah start membebel....
posted by Mirip at 10:15 AM

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home